fbpx

AĞIZ KOKUSU NEDENLERİ VE NASIL ÖNLENİR?

Ağız Kokusu Nedenleri

Ağız Kokusu Nedenleri ve Nasıl Önlenir? 

Ağız kokusu çoğu zaman şikayetçi olduğumuz bir konudur. Bizi insanlarla iletişim kurmaktan uzaklaştıran, toplum içerisinde davranışlarımızı kısıtlayan kötü bir durumdur. Peki ağız kokusundan kurtulmak için neler yapabiliriz?

 

Ağız Kokusu Nedenleri Pek Çok Hastalığın Habercisi Olabilir

Öncelikle belirtmek gerekir ki ağız kokusu pek çok hastalığın habercisi olabilir. Özellikle sindirim sistemindeki rahatsızlıklar, mide, bağırsak, bazı böbrek hastalıkları ve karaciğer sorunları ağız kokusuna yol açabilir. Ayrıca ilaç kullanımına bağlı olarak da ağız kokusu yaşıyor olabilirsiniz. Bunların yanında ağız kokusu şeker hastalığının en önemli özelliklerinden biridir. Şeker hastalığı özellikle ağızdaki tükürük bezlerini etkiler. Ağızda yeteri kadar tükürük oluşmasına izin vermeyen şeker hastalığı ağız içi bakterilerin çoğalmasına ve koku oluşmasına sebep olur.

Ağız kokusu problemini çözmek için öncelikle sebebini bulmanız gerekmektedir. Diş 212 Ağız ve Diş Sağlığı merkezinde yapılan bazı testler ile ağız kokusunun sebebini öğrenebilirsiniz. Eğer koku ağızdan kaynaklanan bir durum ise buna sebep olabilecek etkeni ortadan kaldırmak gerekebilir. Çürükler, diş eti hastalıkları gibi ağız içi sorunların tedavisini yaptırabilirsiniz.

Ağız Hijyenine Dikkat

Fakat ağız içi koku yapan bir etken yoksa ve koku ağız kaynaklı ise yapmamız gereken ilk şey ağız hijyenine dikkat etmektir. Çok bastırmadan, yavaş hareketlerle masaj yapar gibi en az 2 dakika dişlerimizi fırçalamamız ağız hijyeninin başlıca kuralıdır.

Fırça ile ulaşılamayan, diş aralarında kalan ve bakteri üretip koku yapan besin artıkları için ise diş ipi kullanmalısınız. Nasıl ki günde iki kez dişlerimizi fırçalıyorsak, fırçalamadan sonra mutlaka diş ipi kullanmanız gerekmektedir.

Ayrıca dişlerimizi fırçalarken ağzımızın yüzde 70’ini oluşturan dilimizi de fırçalamamız önemlidir.

Nasıl yardımcı olabiliriz?