fbpx

ORTODONTİK (Invisalign) TEDAVİ NASIL İŞLER

Invisalign telsiz diş tedavisi

Invisalign Şeffaf plak telsiz diş tedavisi nasıl işler?

Birbirinden farklı pek çok alet ile dişler yer değiştirilebilir, çene gelişiminde etkili yardımcı diş kaşları eğitilebilir ve çene ve dişlerde düzeltmeler yapılabilir. Bu aletler çeneye ve dişlere hafif bir baskıyla yerleştirilir. Tedavinin süresi, ortodontik rahatsızlığınızın ciddiyetine göre değişebilir.

Düzeltmede kullanılan sabit aletler:

Diş telleri kullanılan en yaygın ortodontik düzeltme aracıdır. Genellikle dişlerin ön tarafına kemerler yerleştirilir, teller bu kemerlerden geçirilerek birleştirilir ve sabitlenir. Teller yavaş yavaş gerilir ve uygun konuma getirilir. Diş tellerinin ayda bir kontrolü yapılır ve tedavinin ne kadar süreceği hakkında fikir edinilebilir. Günümüzde diş telleri geçmişe göre daha hoş görünümlü, küçük ve renkli hallerde bulunabilmektedir. Bu haliyle küçük çocuklar veya yetişkinler tarafından kolaylıkla tercih edilebilir.

Özel sabitleme aletleri – genellikle başparmak emme ve dil problemlerinin tedavisinde diş tellerine yerleştirilirler. Çok konforlu olmadığı ve yemek yemeyi zorlaştırdığı için son çare olarak tercih edilebilir.

Sabit yer tutucular –  süt dişlerinin erken kaybolması durumunda, bir yer tutucu alttan gelen diş patlayana kadar boşluğa yerleştirilir ve diş yerinin kaybolmasını önler.

Invisalign-2

Çıkarılabilir aletler:

Şeffaf plaklar (Aligners), – yetişkinler için kullanılabilen geleneksel diş tellerine bir alternatiftir. Metal teller ve braketler olmadan dişleri sabitlemek veya taşımak için ortodontistler tarafında git gide daha fazla tercih edilmeye başlanan bir yöntemdir. Şeffaf plaklar neredeyse görünmezlerdir. Yemek yemek, diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak için çıkarılabilirlerdir.

Çıkarılabilir yer tutucular – bu cihazlar boşluk doldurma görevini tamamıyla görebilirler. Çene tabanının üzerine yerleştirilebilen akrilik malzemeden yapılabilirler. Ya da diş boşluklarını tutmak için plastik malzemeden hazırlanıp yerleştirilebilirler.

Çene konumlandırma aletleri – Ateller – bu cihazlar alt veya üst çeneye yerleştirilerek çene sorunlarını çözmeye yararlar. Önceki yazılarımızda bahsettiğimiz TMJ sendromunun da tedavisinde kullanılırlar.

Dudak ve yanak tamponları – dudak ve yanakları dişlerden uzak tutmak için hazırlanırlar. Bazen dişler yanaklara ve dudaklara baskı oluşturabilir. Bu tamponlar baskıyı hafifletirler.

Palatal genişletici – üst çeneyi genişletmek için kullanılan bir cihazdır. Üst damağa terleşen plastik bir plakadır. Plakada bulunan vidalar açılarak damağa basınç uygulanır. Bu şekilde üst çene genişletilmeye çalışılır.

Kafa bandı (Headgear) – bir kayış başın arkasına yerleştirilen bir kayış ve ön tarafına yerleştirilen metal bir yay ile oluşturulan bir aparattır. Üst çenenin büyümesini yavaşlatır ve ön dişler geri çekerken, arka dişleri sabitler.

Nasıl yardımcı olabiliriz?