fbpx

Ortodontik tedaviye kaç yaşında başlanmalıdır?

Ortodontik tedaviye kaç yaşında başlanmalıdır?

Çocuklarda karma dişlenmeye ( 6 yaş) geçiş itibari ile ortodontik muayeneler başlamalıdır. Aynı anda çocuk diş hekiminede ( pedodontist) 6 aylık periyodlar da düzenli kontrollerin yapılması, daimi dişlerin sağlıklı ve düzenli olması adına büyük avantaj sağlayacaktır. İdealde sabit ortodontik tedavi için başlama yaşı 12 (daimi dişlenmeye geçilen ortalama yaş )dir. Fakat karma dişlenme dönemindeki iskeletsel problemleri olan hastalara hareketli fonksiyonel tedaviler uygulanabilmektedir. Bu tedavilerle büyüme ve gelişim yönlendirilerek iskeletsel problemlerin önüne geçilmekte, daimi dişlenme döneminde sadece dişlerin düzeltilmesiyle sağlıklı, estetik ve fonksiyonel bir kapanış elde edilebilmektedir. Yine karma dişlenme dönemlerinde iskeletsel problemler dışında erken kaybedilmiş süt dişleri yüzünden sabit yada hareketli yer tutucular ile ilerde oluşabilecek ortodontik problemlerinde önüne geçilebilmektedir. Bu tedaviler koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler olarak adlandırılır.
Yetişkinlerde Ortodontik tedavinin yaşı yoktur diyebiliriz. Hastanın diş ve diş etleri sağlıklıysa her yaşta ortodontik tedavi rahatlıkla uygulanabilir. Bunun yanında estetik kaygıyla gelen hastalara alternatif olarak dişlerin ön yüzüne takılan metal ve şeffaf tellerin yanında, dişlerin arkasından uygulanan ve hiç gözükmeyen lingual tedavilerde uygulanmaktadır. Hiç tel takmak istemeyen hastalarımız için şeffaf plaklarla (aligner) digital ölçü ve kayıt teknolojisiyle tedavi sonu simülasyonları gösterilerek Ortodontik tedavisi telsiz bir şekilde yapılabilmektedir.

Ortodontik tedavilerde doğru bilinen yanlışlar
1. Diş telleri diş çürüklerine neden olur mu? Hayır! Tedavi sırasında kötü ağız hijyeni çürüklere sebep olur. Tedavi boyunca ağız bakımı ekstra önem arzeder, en az 3 kere 3 ila 5 dk süreyle klasik Ortodontik fırçalar, ara yüz fırçaları ve ağız duşu ile yapılan bakımla tedavi sonunda asla bir çürükle karşılaşmazsınız.
2. Şeffaf tellerle tedavi daha mı uzun sürer? Hayır! Kullanılan şeffaf braketin malzeme kalitesine bağlı olarak tedavi negatif etkilenebilir fakat İyi kalitede porselen braketler ile aynı sonuç elde edilebilir. Buna rağmen Gelişen şeffaf plak teknolojisi ile beraber şeffaf braketlere hem hastaların hem hekimlerin ilgisi azalmaktadır.
3. Ortodontik tedavi ağrılı bir tedavimidir? Ortodontik tedaviler diş tedavileri gibi ağrılı işlemler değillerdir sadece tedavi ilk başlandığında bir hafta kadar hastalar ufak ağrılar hissedebilir buda basit ağrı kesiciler ile tolere edilebilmektedir.

Nasıl yardımcı olabiliriz?